Header achtergrond

Promoveren op kunstzinnige therapie bij angst

Annemarie Madani-Abbing deed zowel de opleiding kunstzinnige therapie als de studie diergeneeskunde. Ze is al tien jaar, bijna vanaf het begin in 2008, verbonden aan het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat levert een belangrijke bijdrage aan de opleiding Vaktherapie (voorheen Kunstzinnige Therapie), ook aan Hogeschool Leiden.

Als docent-onderzoeker bij Hogeschool Leiden onderzocht Annemarie Madani-Abbing als duale promovendus een interventie die vaak wordt toegepast in de behandeling van angst, maar tot op heden nog weinig is onderzocht. Op 22 januari 2020 verdedigt ze aan Universiteit Leiden haar proefschrift ‘Art Therapy & Anxiety’.

‘We wilden weten of kunstzinnige therapie effectief is bij vrouwen met angst. En we wilden onderzoeken op welke manier angst in zo’n geval wordt verminderd, welke mechanismen daarachter zitten. Beeldende therapie wordt regelmatig ingezet in de GGz, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan. Uit ons onderzoek blijkt dat de therapie angstklachten bij vrouwen vermindert en hun kwaliteit van leven verbetert. Deze informatie is bruikbaar voor huisartsen, psychologen en psychiaters, die patiënten met dit soort klachten nu meer gefundeerd een dergelijke therapie aan kunnen raden.’

Abbing ontwikkelde tools die therapeuten kunnen gebruiken voor (het bijdragen aan) onderzoek in hun eigen vakgebied en het schrijven van case reports. Die tools zijn ook geïmplementeerd in de opleiding Vaktherapie op de hogeschool.

‘Ik ben bij Hogeschool Leiden in 1997 begonnen als student Vaktherapie (toen nog Kunstzinnige Therapie geheten). Toen al stelde ik vragen over de onderbouwing van de therapie. Ik ben dankbaar dat ik daar nu aan heb kunnen bijdragen. Daarbij is het natuurlijk wel een flinke klus om promotieonderzoek te doen en een proefschrift te schrijven naast ander werk en een druk gezin.’

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op