Header achtergrond

Psychogeriatrische verpleeghuiszorg voor zestig bewoners

In de bossen van Bilthoven wordt aan zestig bewoners psychogeriatrische verpleeghuiszorg verleend, die wordt aangevuld met therapieën gebaseerd op het antroposofisch mensbeeld. Het Leendert Meeshuis is een van de weinige verpleeghuizen met een antroposofische identiteit in Nederland. Hoe bieden zij zorg en ondersteuning vanuit het antroposofisch mensbeeld? Wat is de aanvulling op reguliere verpleeghuiszorg?

Karen Siebring is specialist ouderengeneeskunde en antroposofisch geschoold arts en ziet het antroposofisch werken als een meerwaarde voor de bewoners in huis. “Vanuit het antroposofisch kijken naar de mens kan iemand zo volledig mogelijk tot zijn recht komen, in zijn medische hulpvraag en zijn zorgvraag, maar ook in zijn volledig mens zijn en in zijn biografie. De ouderenzorg richt zich op mensen die al een heel leven hebben geleefd, een leven dat hen gevormd heeft tot wie ze nu zijn. Dat maakt de mensen veelzijdig en ontwikkeld en dat vraagt altijd respect. Het leven heeft niet alleen de mens getekend, maar heeft ook een rol gespeeld in de ontwikkeling van zijn gezondheid.

De antroposofische geneeskunde biedt een rijk palet aan mogelijkheden om, naast het reguliere behandelen, te ondersteunen en vooral de mens aan te zetten tot zelf herstellen, weer in balans komen, verder te komen. Dat ondersteunen kan met verschillende geneesmiddelen uit de minerale-, planten- en dierenwereld, maar ook de vaktherapieën zijn onmisbaar: muziek, euritmie, beeldend werken en uitwendige behandeling kunnen een belangrijke ingang zijn om iemand met dementie te bereiken.

Het ideaal kunnen we niet bieden met alle beperkingen van de gezondheidszorg op dit moment, maar we zijn met elkaar aan het bouwen, er is enthousiasme en goede wil. We werken met elkaar en bouwen aan een gemeenschap.”

Lees verder dit artikel uit het ledentijdschrift Motief op de website vabn de Antroposofische Vereniging in Nederland.

Deel deze pagina: mail

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op