Header achtergrond

Sekem medewinnaar Gulbenkian Prize for Humanity 2024

Drie visionaire pioniers op het gebied van duurzame landbouw hebben in 2024 de Gulbenkian Prize for Humanity gekregen, waaronder ook Sekem, het bekende biodynamische bedrijf in de Egyptische woestijn, en met Sekem ook de Egyptian Biodynamic Association (EBDA), die het dertig jaar geleden mee heeft opgericht.

Calouste Gulbenkian (1869-1955) was een uit Armenië afkomstige Britse zakenman en filantroop, die zijn fortuin in de charitatieve en culturele Gulbenkian Stichting onderbracht. Dertien jaar voor zijn dood verhuisde hij naar Lissabon in Portugal, waar nu een museum, een muziektheater, een kunstbibliotheek, een wetenschappelijk instituut en een tuin onder zijn naam zijn gevestigd.

De Gulbenkian Prize for Humanity werd voor het eerst uitgereikt in 2020 en beloont individuen en organisaties die leiding geven aan de inspanningen van de samenleving om de grootste uitdaging aan te pakken waarmee de mensheid vandaag de dag wordt geconfronteerd: klimaatverandering. De prijs erkent uitmuntende bijdragen aan klimaatactie en klimaatoplossingen die hoop wekken. Met de prijs is een bedrag van 1 miljoen euro gemoeid.

De prijs voor mensen en organisaties die een substantiële bijdrage leveren aan de mondiale voedselzekerheid, klimaatbestendigheid en bescherming van ecosystemen, is in 2024 behalve voor Sekem ook voor professor Rattan Lal (VS)/India) en de Andhra Pradesh Community Managed Natural Farming (India). De laatste is een staatsbreed programma ter ondersteuning van kleine boeren, voornamelijk vrouwen, die overstappen op natuurlijke landbouw; Rattan Lal is een wetenschapper die pionierde met een bodemgerichte benadering van de landbouw, terwijl Sekem geëerd wordt om zijn werk in Egypte op het gebied van de biodynamische landbouw, met name binnen de Egyptian Biodynamic Association – een netwerk dat boeren in staat stelt over te stappen op biodynamische praktijken.

De jury, onder voorzitterschap van Dr. Angela Merkel, selecteerde de drie ontvangers uit 181 nominaties met genomineerden uit 117 nationaliteiten – de meeste ontvangen prijsnominaties en uit meer geografische gebieden dan ooit tevoren. De winnaars werden gekozen vanwege hun verschillende benaderingen van duurzame landbouw, waaronder biodynamische, natuurlijke en regeneratieve landbouw, die zich hebben bewezen in verschillende geografische regio's met uitdagende klimatologische omstandigheden. Ze laten zien hoe duurzame landbouw gemeenschappen, boeren, economieën en de planeet ten goede komt.

Angela Merkel, voorzitter van de jury, zegt: “Toegang tot voedsel van hoge kwaliteit is voor iedereen van existentieel belang. Klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende opwarming van de aarde hebben geleid tot een toename van extreme weersomstandigheden en brengen de voedselzekerheid over de hele wereld in gevaar. Dit stelt iedereen die actief is in de landbouwsector voor bijzondere uitdagingen. De winnaars van dit jaar hebben op voorbeeldige wijze gedemonstreerd hoe klimaatbestendige en duurzame voedselsystemen kunnen worden ontwikkeld en in de praktijk kunnen worden gebracht.”

De drie individuen en organisaties, die de prijs van 1 miljoen euro gelijkelijk zullen verdelen, kunnen de financiering gebruiken om hun inspanningen te helpen opschalen of andere duurzame landbouwprojecten te ondersteunen.

Sekem is een conglomeraat van NGO’s, bedrijven en de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling die pleit voor holistische benaderingen van maatschappelijke uitdagingen en het tegengaan van klimaatverandering. Sekem werd bijna 50 jaar geleden opgericht in een woestijngebied en is geworteld in de biodynamische landbouw – het verjongen van dor land en de lokale samenleving. Haar voedsel- en landbouwwerk schaalt regeneratieve praktijken op en benadrukt de bijkomende voordelen van op de natuur gebaseerde oplossingen voor land en gemeenschappen.

30 jaar geleden was Sekem medeoprichter van de Egyptian Biodynamic Association (EBDA) – een onafhankelijke vereniging die de Economy of Love Standard ontwikkelde, die sterk geïnspireerd is door de Sekem-visie. Zowel Sekem als EBDA zijn gericht op het opschalen van de biologisch-dynamische landbouw en het bevorderen van een holistische transformatie van boerengemeenschappen. Via de Economy of Love Standard stellen Sekem en de EBDA boeren in staat om over te stappen van conventioneel naar een meer winstgevend biodynamisch, regeneratief landbouwmodel, terwijl ze tegelijkertijd de ontwikkeling van de gemeenschap ondersteunen. Tot nu toe heeft het meer dan 10.000 boeren ondersteund en ruim 40.000 hectare land omgezet.

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op