Header achtergrond

Sint Jan vieren op Bronlaak en op Overkempe

Sint Jan op de locatie Bronlaak

Twee keer het vieren van Sint Jan, waarvan de feestdag valt op 24 juni, dat was dit jaar afgelopen maandag. Het vieren ervan hoeft niet per se op die dag zelf te gebeuren, zo bewezen veel vrijescholen de afgelopen week. Maar hier gaat het om het feest op twee locaties van DeSeizoenen, namelijk het oudste instituut in Nederland, Bronlaak in Noord-Brabant, en Overkempe in Olst (Overijssel)., dat door de reportages van Ivo Niehe nationale bekendheid kreeg. Op Facebook doen de beide instellingen in woord en beeld verslag van de festiviteiten. Het volgende is beschreven door Bronlaak:

Afgelopen week werd op onze locaties Sint Jan gevierd. Ook wel te vergelijken met Midsommar in de Scandinavische landen. Maar wat vieren we dan eigenlijk? Vanuit de onze antroposofische inspiratie, vinden we jaarfeesten belangrijk. Bewoners en medewerkers worden zich bewust van het jaarverloop en de verbondenheid met de natuur, de omgeving en met elkaar wordt gestimuleerd.

Elke locatie viert op zijn eigen manier Sint Jan met de bewoners. Maar vaste ingrediënten zijn vuur, zang, dans, spel en beweging. Sint Jan markeert het begin van een nieuwe periode in het jaar. Op 21 juni heeft de zon haar hoogste punt bereikt en volgt er weer een ommekeer. Het licht zal langzaam gaan afnemen en de vruchten gaan rijpen.

Ook wij als mens gaan een rijpingstijd in. Velen van ons zoeken de zon op. Er begint een vakantieperiode, een rustperiode. We laten het dagelijks leven even los, zoeken rust om de balans op te maken waardoor we de mogelijkheid krijgen hernieuwde besluiten te nemen. We laten ideeën rijpen, we laten ons inspireren. Na de vakantie kunnen we weer fris van start. Velen van ons komen gerijpt en gegroeid vanuit de rust terug, met een kern vol inspiratie en nieuw leven, met overwegingen en ideeën.

Wil jij ook deel uitmaken van onze gemeenschap waarin we dit soort momenten met elkaar vieren? Kijk dan eens op onze werken-bij-website naar onze vacatures! https://werkenbij.deseizoenen.org/
Op de foto het samenzijn tijdens Sint Jan op de locatie Bronlaak
Hoe prachtig!

Overkempe beschrijft het volgende:

Afgelopen woensdag 26 juni was het zo ver, het feest waar alle bewoners en medewerkers elk jaar naar uitkijken: Sint Jan! Het Midzomerfeest. Vanuit onze antroposofische inspiratie vinden we het vieren van de jaarfeesten belangrijk en zien we de waarde ervan terug bij onze bewoners. Zij en ook de medewerkers worden zich bewust(er) van het verloop van de seizoenen en de verbondenheid met de natuur en de verbinding onderling wordt gestimuleerd.

De tradities rondom Sint-Jan gaan ver terug. Het midzomerfeest is van oorsprong een groot feest, waarbij mensen de langste dag van het jaar vierden, sint-janskruid rooiden en de kracht ervan inzette om zich te beschermen tegen kwade invloeden. Er werden grote sint-jansvuren gestookt, die de kwade geesten moesten wegjagen. Men geloofde dat als je over het vuur springt, je een jaar lang van ongeluk en ziekten verschoond blijft.

We vierden Sint Jan op Overkempe met alle bewoners samen: we maakten bloemenkransen, er was muziek, veel zon en daarom natuurlijk ook veel ijs van de ijsko-kar! De bewoners konden geschminkt worden, bellen blazen en er was een springkussen. En toen na het aansteken van het vuur de directeur zijn gitaar erbij pakte om 2 medewerkers die met pensioen gaan toe te zingen, was het feest compleet en kon het vuurspringen beginnen. Met alleen maar blijde gezichten en een heel ontspannen sfeer sloten we dag af .

We kijken stiekem alweer uit naar Sint Jan volgend jaar! Voor nu: fijne zomer!

Deel deze pagina: mail

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op