Header achtergrond

Stadsboerderij Almere op zoek naar toekomstbestendigheid

Aan de basis van alle activiteiten die de Stadsboerderij al bijna 30 jaar mogelijk maakt, staat het biodynamische landbouwbedrijf. Op akkers in en rond Almere worden talloze prachtige producten geteeld. Vaak in natuurgebieden, soms midden in de stad of tegen de woonwijken aan. Dankzij deze akkers en weidegronden zorgt de Stadsboerderij voor gezond voedsel, een gezonde bodem, en een bijzonder stadslandschap. Zo beschrijft dit bijzondere initiatief zich op haar eigen website. Maar dan komt er het volgende:

Helaas raken we steeds meer landbouwgrond kwijt, doordat Almere nu eenmaal groeit, en er steeds minder plek is voor landbouw, ook in natuurgebieden. Dat is een bedreiging voor het voortbestaan van de Stadsboerderij. Het is daarom belangrijk dat er grond komt die voor altijd in goede handen van de biodynamische boeren van de Stadsboerderij kan blijven. Dankzij de goede zorg voor het land krijgt de Stadsboerderij soms de kans op zo’n nieuwe akker.

Die kans kwam er in het voorjaar van 2024. Er kwam 15 hectare land in Oosterwold beschikbaar, die, na omschakeling naar biodynamische landbouw, een rooskleurige toekomst te wachten staat. Met gezonde groenten en granen. Met klavers en bijen, met bloemenranden, vogels en bloeiende gewassen. Voor de eeuwigheid!

Om de dure grond te kunnen kopen, hadden we veel geld nodig. Een flink gedeelte konden we zelf financieren. Met de huidige grondprijzen en bankrente was bankfinanciering geen optie. Om de financiering rond te krijgen hebben we de Landcoöperatie Vliervelden opgericht. De Stadsboerderij kon zelf 1 miljoen euro bijdragen, en groene investeerders kochten certificaten en werden mede-eigenaar van de akker. Daarnaast hebben we veel geld kunnen lenen van particulieren, tegen geen of een lage rente. En we ontvingen schenkingen van vrienden en buurtgenoten die de Stadsboerderij een steuntje in de rug wilden geven.

Alleen is dit nog niet het hele verhaal. Dat gaat namelijk als volgt verder:

We zijn enorm dankbaar voor de steun waarmee de Landcoöperatie Vliervelden een akker heeft kunnen verwerven voor de Stadsboerderij. Dat geeft ons vaste grond onder de voeten! Maar we zijn er nog niet... We pachten nog steeds grond van de overheid en Staatsbosbeheer, en dat is helaas weinig toekomstbestendig gebleken. Per jaar veranderen de voorwaarden en beschikbare grond, en voor een boer die zijn blik op de toekomst richt, biedt dat te weinig zekerheid. Biodynamische landbouw vraagt om een voortgaande, duurzame aanpak, waarbij je voor een langere periode zorg draagt voor de grond waar je mee werkt. Dat blijkt met de huidige pachtovereenkomsten niet altijd mogelijk. We zouden dus het liefst alle grond die we bewerken in eigen beheer hebben.

We hebben geluk. Nadat Landcoöperatie Vliervelden succesvol een perceel bij Vliervelden heeft kunnen kopen, komt er op korte termijn een nieuw stuk land beschikbaar. Dichtbij ons erf, en van aanzienlijke omvang. We geloven in ons bedrijf en in de support van begunstigers, en gaan ons uiterste best doen ook dat perceel als vaste grond te verwerven. En daarvoor gaan we dus wederom op zoek naar mensen die ons willen en kunnen steunen. Wij kijken naar de toekomst en geloven dat steeds meer mensen de waarde en noodzaak van duurzame landbouw inzien, en daar gezamenlijk aan willen bijdragen. Met vereende krachten, zodat de Stadsboerderij op een gezonde manier producten kan blijven telen voor de consument.

We zoeken mensen die een certificaat willen kopen van Landcoöperatie Vliervelden, zodat we samen ook het tweede perceel veilig kunnen stellen. Donateurs en mensen die voor een langere termijn geld aan ons willen uitlenen zijn ook van harte welkom. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier.

 

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op