Steinerscholen in Vlaanderen hebben invloed op eindtermen
In Vlaanderen (België) heten vrijescholen Steinerscholen, omdat daar van oudsher al vrije scholen bestaan, maar dat zijn de katholieke scholen.
Eindtermen zijn in Vlaanderen een hot item en daar bemoeien Steinerscholen zich actief mee. En niet zonder resultaat. De Federatie van Steinerscholen is de gesprekspartner en onderhandelaar.
Op 13 juli 2023 publiceerde de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard een interview met Hans Annoot en Werner Govaerts van de Federatie van Steinerscholen. Journalist Klaas Maenhout vroeg aan hen hoe de Steinerscholen stonden tegenover de één dag daarvoor in het Vlaams Parlement goedgekeurde nieuwe eindtermen (die overigens vanaf nu ‘minimumdoelen’ worden genoemd).
In het interview kregen zij de gelegenheid te onderstrepen dat de Steinerscholen reeds in 1996 de eerste lading eindtermen aanvochten, en mét succes. Op basis van die overwinning kregen de Steinerscholen jarenlang de gelegenheid afwijkende, gelijkwaardige eindtermen in te dienen en te laten goedkeuren.
Dat laatste verliep de laatste jaren echter stroever en stroever, waardoor zij zich genoodzaakt zagen in 2021 opnieuw naar het Grondwettelijk Hof te trekken, deze keer echter niet alleen maar in het gezelschap van het katholiek onderwijs. En ook deze keer oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de door de Vlaamse Regering opgestelde eindtermen véél te gedetailleerd waren en eigenlijk een volledig leerplan inhielden, wat uiteraard niet te rijmen valt met de grondwettelijke vrijheid van onderwijs.
Maenhout vraagt in het interview wat de Steinerscholen dan wél willen. Hans Annoot antwoordt hierop: “Nadenken over een realistische rol voor minimumdoelen. Het format is beperkend. Lang niet alles wat van waarde is in onderwijs, kun je in het format van eindtermen vatten. Toch probeert men daar krampachtig aan vast te houden. We dreigen zo de essentie van het onderwijs uit het oog te verliezen. […] Menselijkheid is bij ons het doel. Het meer mens maken van andere mensen. Dat is onderwijs.”
Deel deze pagina: