Header achtergrond

Stichting BD Grondbeheer 45 jaar op zoek naar vermogen

BD Grondbeheer

Stichting BD Grondbeheer bestaat 45 jaar. Sinds 1979 heeft zij een gidsfunctie naar een nieuw economisch model voor grond. Met donaties verwerft zij landbouwgrond en stelt die zonder winstoogmerk beschikbaar aan natuurvriendelijke boeren. Om te versnellen en om biodynamische boerderijen te redden, werken ze inmiddels ook met leningen, die ze aflossen met donaties. Kees van Biert, voorzitter sinds 2012, vertelt op de website van BD Grondbeheer over zijn zorgen en hoop.

“De voorvaderen van BD Grondbeheer hebben gezegd: schenken, schenken, schenken, daar gaan we het mee doen. Toen ik twaalf jaar geleden voorzitter werd, werd ik geconfronteerd met ruim twintig boeren die op onze deur klopten. Om deze boeren en de aarde te helpen, hebben we onderzocht of we andere vormen van vermogen kunnen aantrekken. Dat hebben we voorzichtig gedaan met de uitgifte van eeuwigdurende obligaties. Dat zijn leningen zonder aflossingsverplichting, dus je kunt ze zien als donaties met rente. Mede dankzij de eeuwigdurende obligaties zijn onze donatie-inkomsten vertienvoudigd van 60 naar 600 duizend euro op jaarbasis. Onder de vlag van Aardpeer hebben we twee keer gewone obligaties uitgegeven, die we weer moeten terugbetalen, waarmee we in korte tijd tien miljoen euro hebben opgehaald. Vanaf dit jaar geeft Aardpeer ook zelfstandig de obligaties uit.”

Zwaar pakket

“Bij een vijftal boerderijen hebben we de grondaankoop deels gefinancierd bij Triodos Bank. Daarnaast hebben we drie biodynamische iconen, die in zwaar weer zaten, overgenomen. Onze achterban deed een beroep op ons om Kraaybeekerhof, De Hondspol, beide in Driebergen, en Loverendale in Zeeland te redden. Deze reddingsacties hebben we met forse leningen bij Triodos Bank gefinancierd. Met onze donatiecampagnes werven we schenkgeld waarmee we deze leningen aflossen. Vrije grond - grond waar geen lening meer op rust - is veiliggesteld voor de toekomst. Het is in onze statuten verankerd dat we vrije grond nooit verkopen.”

“Door de stijgende rente zijn de leningen een zwaar pakket geworden. Met name de rente op de leningen ten behoeve van Loverendale, die in korte tijd van 1,5 naar 5% is gegaan, heeft ons in een positie gebracht, die niet lang volhoudbaar is. Triodos Bank heeft ons met een aflossingspauze tijd gegeven om hiervoor een oplossing te vinden. Als niemand bijspringt op dit dossier moeten we linksom of rechtsom een deel van onze landbouwgrond gaan verkopen. We kunnen dan niet anders.”

Comfortzone


“De situatie van Loverendale heeft ons de pin op de neus gedrukt. Op de lange termijn moeten we altijd streven naar een rentedekking, die vanuit de pacht kan worden opgebracht. Met de huidige grondprijzen kunnen we 1 à 2% rente over onze leningen betalen. Uit die comfortzone mogen we eigenlijk nooit gaan. Dat is de reden dat we naast onze obligaties steeds vaker met leningen van particulieren, vermogensfondsen en maatschappelijke organisaties werken. Met hen kunnen we, in tegenstelling tot de bank, rentes onder de 2% afspreken. Bij Land en Boschzigt, De Bosmantel en De Hondspol hebben particulieren ons hierbij geholpen.”

Lees verder op de website van BD Grondbeheer

Deel deze pagina: mail

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op