Symposium in Den Haag over 100 jaar vrijeschoolonderwijs
Ruim honderd jaar geleden maakte het onderwijs in Nederland belangrijke ontwikkelingen door. Er ontstond ruimte voor nieuwe ideeën over pedagogie en over onderwijs. Voor vernieuwingsonderwijs. In die tijd werd de eerste vrijeschool van Nederland geopend in Den Haag.
De Vereniging van vrijescholen organiseert bij deze gelegenheid een symposium op 30 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag dat is bedoeld voor iedereen in en rond het onderwijs die geïnspireerd wil worden en mee wil praten over de bedoeling van het onderwijs.
De vereniging schrijft: Tijdens het symposium kijken we terug op de weg die we hebben afgelegd. We staan stil bij de bedoeling van het onderwijs én we kijken vooruit naar vragen uit de opkomende toekomst op het snijvlak onderwijs en samenleving. Een dag van vieren, verdiepen én vooruitkijken.
De eerste vrijeschool in Nederland opende in 1923 de deuren in Den Haag. Daarom organiseren we deze dag in Den Haag!
Het openingsprogramma staat in het teken van het ontstaan van het vrijeschool- en vernieuwingsonderwijs in Nederland en de weg die we bewandeld hebben.
In het gezamenlijke ochtendprogramma laten we ons inspireren door Otto Scharmer, hoogleraar, auteur en bekend van de Theorie U en door Gert Biesta, pedagoog en hoogleraar 'public education'.
Na de lunch zijn er interactieve sessies over verschillende onderwerpen. We gaan hier verder in op mens en technologie, de pedagogische ruimte, vitaliteit, diversiteit en inclusie, de grondhouding in de klas en vragen over de bedoeling van het onderwijs. Deelnemers kunnen op de dag zelf bij één van de sessies aanschuiven.
Een interactief slotprogramma met nieuwe inzichten, de oogst van de dag en een optreden van sopraan en oud-leerling van de Vrije School Den Haag, Lilian Farahani, onder begeleiding van pianist Maurice Lammerts van Bueren.
Deel deze pagina: