Header achtergrond

‘Toekomstbedrijven’ die de wereld kunnen redden

Jonge auteurs Nina de Korte en Gijsbert Koren doken voor ‘Toekomstbedrijven’ in de wereld van aandeelhouders en ondernemerschap. Hun conclusie? Als we een duurzame en eerlijke economie willen, biedt het steward-ownershipmodel de oplossing. “Bedrijven als Patagonia, Bosch en Odin zijn steward-owned en vormen een inspiratie voor de nieuwe generatie ondernemers.”

Grote kans dat bij het café om de hoek de eigenaar degene is die achter de tap staat: iemand die precies weet wat er speelt in het dorp en bij het personeel. Vaak zie je dat zo’n eigenaar betrokken is, en zich bewust is van wat de gevolgen (positief en negatief) zijn van het handelen van het café op de omgeving.

De laatste decennia is bedrijfseigendom abstracter geworden: het is meegegaan in een groeiende en geglobaliseerde economie. Het kan zomaar zijn dat het verzorgingshuis voor ouderen waar je elke dag langs fietst, in handen is van een investeringsmaatschappij in Parijs die honderdduizenden bedden in haar portfolio heeft. Bij veel bedrijven zijn de eigenaars oftewel aandeelhouders relatief onzichtbaar.

Grote bedrijven hebben vaak vele duizenden aandeelhouders, die hun aandelen via de beurs kopen en verkopen, waardoor een bedrijf zelf niet eens weet wie morgen zijn eigenaren zijn. Dat soort eigenaren zijn misschien wel de minst betrokken belanghebbenden van een bedrijf, maar wel de machtigste belanghebbenden.

Nina vertelt: Gijsbert en ik besloten om een boek te schrijven over bijzondere steward-owned bedrijven, en al snel zaten we aan tafel met Odin-directeur Merle en oprichter Koos. De meeste grote supermarktketens in Nederland zijn inmiddels beursgenoteerd of in handen van een vermogende familie. De Odin oprichters hadden in de jaren ‘80 al gelijk door dat ze Odin goed moesten beschermen, wilden ze de duurzame missie van het bedrijf kunnen borgen. Ze kozen ervoor om Odin een bijzondere structuur te geven. 

Lees meer bij Odin.

Vraag & aanbod

Cursus & opleiding
Cursus Autobiografisch Schrijven start 24 mei. Al schrijvend maak je nader kennis met je eigen leven. Je krijgt verschillende, met elkaar samenhangende, schrijfopdrachten. Je schrijft ter plekke en er zijn voorleesrondes. Meer informatie: biografiek.nl/cursus/autobiografisch-schrijven-2024
Aktieve vakanties
10e Eigentijds Kinderfestival. Van 18 t/m 22 augustus op de prachtige terreinen van Ecolonie in Frankrijk. Waar kinderen van 5 t/m 15 jaar vier dagen lang onvergetelijke ervaringen opdoen. Reserveer op tijd: www.eigentijdskinderfestival.nl
Cursus & opleiding
Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de Open Dag vrijeschool Pabo op vrijdag 5 april. www.hsleiden.nl/vrijeschool-pabo
Geef hier jouw Vraag & aanbod op