Header achtergrond

Triodos Bank verhuist op 25 november 2019 naar De Reehorst

Na bijna twee jaar bouwen is het zover: Triodos Bank verhuist op 25 november 2019 naar het nieuwe kantoorgebouw op Landgoed De Reehorst in Driebergen.

Met dat gebouw is iets bijzonders aan de hand. In alle toonaarden wordt door de bank benadrukt dat het niet alleen rekening houdt met de omringende natuur, maar dat het er zelf een natuurlijk onderdeel van vormt. Het brengt de principes van circulair bouwen in praktijk, waardoor het een uniek en internationaal voorbeeld is op het gebied van duurzaamheid.

‘Biomimicry en de circulaire economie waren het startpunt voor de ontwerpers. Zij analyseerden de structuren en systemen uit de natuur met de processen die daarin voorkomen. Het gebouw is bovendien remontabel, modulair en gemaakt van duurzame en herbruikte materialen. Hoewel de bank er niet vanuit gaat, is het kantoor op een andere plek opnieuw op te bouwen zonder afvalstromen. De groene daken vangen regenwater op, dat bijvoorbeeld wordt herbruikt voor de doorspoeling van toiletten en tijdelijke retentie voor in drogere tijden op het landgoed. Zo verandert een kantoorgebouw in een onderdeel van de lokale waterkringloop.’

‘Met bijna 13.000 m2 kantoorruimte ligt dit duurzame project midden in het groen op Landgoed De Reehorst. Met dit project en de verhuizing van Triodos Bank wordt een nieuwe “economische” impuls gegeven aan het landgoed, dat zo is ontworpen dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn.’

‘De bouwhoogtes zijn aangepast om onder de boomgrens te blijven. Om desoriëntatie te voorkomen en de fauna te beschermen zijn vleermuisvlucht-routes gerespecteerd en is een speciaal lichtplan ontwikkeld.

Het energie-neutrale gebouw bestaat uit duurzame materialen en de demontabele, hybride houtconstructie is ontworpen door RAU Architecten en gebouwd door J.P. van Eesteren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het kantoor volledig te demonteren en op een andere locatie te reconstrueren. Het project omvat ook een op BIM-gebaseerd Materialenpaspoort, waarin alle gebruikte materialen in het gebouw zijn vastgelegd, wat het hergebruik ervan stimuleert. Het uitgebreide gebruik van duurzame energie, met meer dan 3.000 m2 zonnepanelen, ’s werelds eerste en grootste bi-directionele oplaadpunt voor 120 elektrische auto’s, alsmede warmte- en koudeopslag, draagt bij aan de energieneutraliteit van het gebouw.’

‘Het interieur geeft de schoonheid van het omringende landschap weer. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en zachte kleuren zorgen voor een natuurlijke rust bij het betreden van het gebouw en versterken de versmelting met de omgeving. De houten kernen en plafonds zijn geïnspireerd op de vorm van een paddenstoel en benadrukken de omringende natuur, wat leidt tot een geïntegreerde verfijning in het gebouw. Door zo min mogelijk materialen te gebruiken, wordt een maximale beleving van het grotere geheel gecreëerd.’

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op