Header achtergrond

Triodos Bank zit klem

Triodos Bank heeft geen aandelen in de bank, zij doet daar niet aan, maar alleen ‘certificaten van aandelen’. Certificaten van aandelen zijn anders dan 'gewone' aandelen. Beleggers kunnen de certificaten niet onderling verhandelen. Een houder kan ze alleen aan Triodos verkopen, niet aan derden.

Twee jaar geleden leidde dit tot problemen. Triodos kan namelijk niet onbeperkt certificaten terugkopen, maar mag slechts 3 procent van zijn kapitaal daarvoor aanwenden, en dat is een bedrag van 36 miljoen euro. De NOS meldt hierover in Beleggers bij Triodos klem in oud handelsplatform, met eventueel grote verliezen: ‘De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat bepaald omdat er genoeg kapitaal in een bank moet blijven.

Mede door de pandemie liep dit veertig jaar oude systeem tegen zijn grenzen aan. Veel mensen wilden hun certificaten Triodos kwijt, maar dat waren er meer dan de bank volgens die 3-procent-regel mag aankopen.

Het systeem werd bevroren en het geld van de certificatenhouders zat vast. Sindsdien is het verschillende keren weer kort opengesteld, totdat de grens werd bereikt en het weer op slot ging. Het huidige systeem is volgens de bank niet langer werkbaar, dus is er een nieuw handelssysteem bedacht.’

Triodos Bank werkt aan een systeem waarbij niet, zoals op de beurs het geval is, de certificaten voledig vrij verhandelbaar zijn. De bank wil een vinger in de pap houden, om aandeelhouderskapitalisme te voorkomen, en een handel met eigen restricties faciliteren.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op