Header achtergrond

Twintig jaar ontwikkelingsspel met ernst en humor door Madeleine Wulff

Er komt een klant met angst voor verlies van zijn naaste. We gaan het spelen, zegt coach en trainer Madeleine Wulff. Die angst zit in je bewustzijn en zit je in de weg. Daarnaast heb je ook Zelfbewustzijn, bewustzijn van je Zelf. We zetten hier in de ruimte, op deze plek, het bewustzijn met die angst. Verderop in de ruimte, op een andere plek, zetten we je Zelfbewustzijn.

We beginnen met het bewustzijn van de angst. Geef daar eens uitdrukking aan, speel het uit, doorvoel wat daar speelt. Doe het nu ook eens vanuit de clown: met beweging van top tot teen en hoorbaar geluid. Wat voor gevoelens spelen daar nog meer? Verontwaardiging komt tevoorschijn, boosheid. Ook die wordt uitgespeeld en dan komt er rust.

Nu gaan we naar de plaats van het Zelfbewustzijn. Hoe kijk je vanuit het Zelfbewustzijn naar alle emoties van het bewustzijn, wat zie je dan, wat beleef je dan? Het Zelfbewustzijn blijkt zelf innerlijke kracht, standvastigheid ook, te hebben. Het beleven van het bewustzijn wordt hierdoor anders. Kwaliteiten worden zichtbaar en beleefbaar die anders door de angst verdonkeremaand blijven.

Na afloop zegt de klant: ik voel me honderd kilo lichter!

Madeleine Wulff is twintig jaar coach en trainer in het werk met ernst en humor. Ze is performer en cursusleider op clownsgebied. Op zaterdag 26 oktober 2024 viert ze haar twintigjarig jubileum met een workshop clown en muziek. En met taart en humorsoep… welkom om dit mee te vieren!

Eind oktober 2004 begon Madeleine met dit werk. Ze zette een school op voor de subtiele Contactclown en daaruit ontwikkelde ze onder andere de scholing voor OntmoetingsKunstenaar bij Rouw. In 2006 begon ze met de reeks ‘Speelse Levenskunst’, waarbij mensen op speelse wijze kunnen leren omgaan met de emoties die ze in hun leven tegenkomen.

Daarnaast gaf en geeft zij coachings voor persoonlijke ontwikkeling, waarbij ze mensen innerlijk en uiterlijk in beweging brengt. Daardoor krijgen zij overzicht, inzicht en uitzicht op zichzelf en kunnen ze stappen zetten in hun leven, hun relaties en werk. Verder geeft ze trainingen voor communicatie en samenwerking in bedrijven. Ze maakt en speelt verschillende voorstellingen op scholen en instellingen. Ze speelt op symposia, bij jubilea en uitvaarten. En ze verzorgt diverse clownscursussen. Dit alles doet zij met ernst en een flinke portie humor.

Madeleine vertelt: Dankzij mijn jongste kind Thijs heb ik het clownsvak leren kennen, naast mijn werk als harpiste en harpdocent. In mei 2002 stierf hij aan een tumorproces op zijn hersenvliezen, nadat hij tien jaar langer geleefd had dan medisch gezien voor mogelijk werd gehouden. Volgens mij kwam dat onder andere door de enorm positieve houding die hij in het leven had. Hij beleefde veel plezier en maakte van elk beter moment een feest! Dat werkte troostend en aanstekelijk op zijn omgeving. Mensen leerden van hem hoe je het paradijs op aarde kan beleven, naast pijn en nare momenten die er ook zijn.

Ik besloot om van alles wat ik van hem en door zijn ziekte- en sterfproces geleerd had, een nieuw vak te creëren, mede ter ere van hem. Ik zocht hiervoor in de medische hoek en besefte dat de clownsvaardigheden, die ik me inmiddels eigen had gemaakt bij verschillende clowns-docenten en trainingen, hierbij goed van pas kwamen! Bovendien was mijn harpspel goed te combineren met clownsspel. Dus toen Thijs gestorven was, ging ik op weg.

Tijdens deze zoek- en vindtocht ontmoette Madeleine haar huidige man, Roelant de Vletter, die ook al het clowns pad ingeslagen was. Gedurende tien jaar werkten ze intensief samen en ze leerden daarbij veel van elkaar. Na die tien jaar wilde Roelant nog een ander beroep uitwerken en is Madeleine doorgegaan op de ingeslagen weg, om het werk met ernst en humor verder te ontwikkelen. Daarnaast volgde zij een training Dynamische Oordeelsvorming voor trainers bij Stichting Dialoog, leerde ze het vak van bedrijfseuritmie bij Annemarie Ehrlich en deed ze allerlei nascholingen voor mensen die in de medische sector werken. Hiermee ondersteunde en professionaliseerde ze haar werk en ontwikkelde het verder, tot op de dag van vandaag.

Ook is zij actief als bestuurslid, bij zowel stichting Dialoog als bij vereniging Antroposana.

Madeleine viert haar twintigjarig jubileum zoals gezegd op zaterdag 26 oktober 2024 met taart, een terugblik, een vooruitblik, een workshop Clown & Muziek en humorsoep met een broodje na. Verder geeft ze gedurende een jaar korting op cursussen uit de reeks ‘Vier je Verbinding!’ – neem hiervoor een kijkje op haar site www.inspel.nl.

Voor een overzicht van haar werk en sites, bezoek www.madeleinewulff.nl.

Deel deze pagina: mail

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op