Uniek Demeterbrood, 100% uit Nederland: graancirkelbrood
Graancirkelbrood is een uniek zuurdesembrood. In tegenstelling tot het meeste brood komen alle ingrediënten uit Nederland en is het ook nog eens Demeter-gecertificeerd. Het is ontwikkeld door Odin en Bakkerij Van der Westen, samen met maalderij Zonnespelt en biodynamische boerderij Dames & Heren Vos.
“Het grootste deel van de biologische baktarwe in Nederland komt uit het buitenland” zegt Sierd Hettema van Odin. “En de variatie in tarwerassen die we in Nederland hebben is erg beperkt. Het is bijna allemaal Lavett-tarwe. Dit maakt onze graanteelt kwetsbaar voor ziektes en veranderende weersomstandigheden. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van gezonde biologische tarwe én een vitale bodem, is het belangrijk om te investeren in een diversiteit aan nieuwe tarwerassen die goed gedijen op Nederlandse grond.”
“De samenwerking in de keten is bijzonder” zegt Wendy van der Westen. “Graancirkelbrood wordt gebakken met diverse soorten graan van Nederlandse biologisch-dynamische telers en wordt in Nederland op molenstenen gemalen. Zo is de keten uiterst kort en blijft de kwaliteit behouden.”
“We maken gebruik van Demeter-graan. Dit staat voor bodemgezondheid en duurzaamheid, doordat biodynamische methoden erg gericht zijn op het verbeteren van de bodem door compost en natuurlijke mineralen, maar ook doordat daarin geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Want het gaat niet alleen om wat er in het graan zit, maar ook om de manier van telen.”
Graancirkelbrood is exclusief verkrijgbaar bij Odin.
Deel deze pagina: