Header achtergrond

Van voorlichting naar opvoeding bij seksuele vorming op vrijescholen

Bij gezondmakend onderwijs hoort ook aandacht voor genderdiversiteit en voor seksuele vorming. Daar zijn methodes voor. Maar wat als je liever zelf je onderwijs ontwerpt? Belle Barbé adviseert scholen en leraren over hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de seksuele vorming. De Vereniging van vrijescholen ging met haar in gesprek.

De afgelopen jaren neemt de aandacht voor seksuele vorming fors toe. Mede dankzij Expertisecentrum Rutgers breiden steeds meer scholen hun lessen rondom seksualiteit en relaties uit. Ook vrijescholen beperken zich niet langer tot een paar lessen seksuele voorlichting tijdens de biologieles. Vaak gebruiken vrijeschoolleraren geen methodes. De uitdaging is om een volledig programma te ontwerpen dat recht doet aan de verschillende ontwikkelingsvragen van de leerlingen. Belle Barbé denkt dat het vrijeschoolcurriculum hier bij uitstek ruimte voor biedt.

Zij zegt onder meer: Ik merk dat de aandacht voor seksuele vorming sterk verschilt per vrijeschool. Sommige scholen zijn al erg ver in het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn, andere staan nog aan de start. Maar steeds meer scholen lijken de noodzaak te voelen, misschien door het toenemende aantal genderdiverse leerlingen. Ik hoop dat steeds meer scholen aan de slag gaan met visievorming en nadenken over hoe zij seksuele integriteit en seksuele vorming vormgeven. Juist voor kinderen die het van thuis uit niet leren, is het cruciaal dat zij op school deze onderwerpen bespreken.

Mijn advies: betrek ouders, stem met ze af en informeer ze. Op een basisschool is het contact met ouders natuurlijk nauwer dan op de middelbare school. Toch merk ik dat ook die ouders behoefte hebben om te weten wat er op school gebeurt. Als leraar ben je misschien gewend om niet te veel bemoeienis van ouders te dulden als het gaat om je lesinhoud. Bedenk dat thema’s als seksualiteit en gender gevoeliger liggen dan een reken- of taalles. Het is belangrijk dat er vertrouwen is tussen de ouders en de school. Landelijk zie je dat dat vertrouwen tijdens de coronaperiode een deuk heeft opgelopen. Ouders hadden weinig zicht op wat er op school gebeurde en dat schept een afstand. Ga daarom het gesprek aan. Niet over wat jij als mens belangrijk vindt, maar over wat je als school vindt en doet op het gebied van seksuele vorming. Ook daarom is het belangrijk dat je de visie schoolbreed bespreekt.

Lees meer

Deel deze pagina: mail

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Diversen

Het Maartenhuis is een woon- en werkgemeenschap op Texel voor mensen met...

Diversen

Kom ook naar het MensFestival 30 en 31 mei. Een evenement vol...

Geef hier jouw advertentie op