Header achtergrond

Vandana Shiva: de aarde leeft, de aarde is heilig

‘Soil is living, soil is sacred, take care of it, and it will take care of you. Destroy it, and it will destroy you’ zei Vandana Shiva zaterdag 1 juni 2024, bij het congres Seed Matters dat in het kader van 100 jaar biodynamisch werd georganiseerd in Antropia, Driebergen.

De één wil Vandana Shiva in real life zien en horen, de ander maakt zich zorgen om het onder druk staan van gentech- en patentvrij zaadgoed, en weer een ander hoopt grip te vinden op het grotere geheel en wenst vooral vurig positiever huiswaarts te keren.

Zo’n 200 deelnemers waren op de eerste zaterdag van juni in Antropia in Driebergen, bij het congres SEED MATTERS, waar werd ingegaan op de actuele discussie en bedreiging van toelating van gepatenteerde gentechzaden in Europa. De belangrijkste vraag: ‘Hoe kunnen we gezamenlijk werken aan vitale rassen voor de biologische landbouw?’

‘Het selecteren en veredelen en professionaliseren van zaadgoed heeft de landbouw veel gebracht,’ opent Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter & dagvoorzitter) de dag. ‘Techniek is op zichzelf neutraal. Maar in een proces van technologisering en machtsconcentratie zijn steeds verdergaande stappen gezet, waardoor heel veel verloren is gegaan aan diversiteit, aan voedingswaarde en aan autonomie van de boeren.’ Volume, uiterlijke kenmerken en natuurlijk winst, zijn dominant geworden.

Lees het hele verslag van Afke Huitema op de website van de BD Vereniging of op de website van Demeter.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op