Header achtergrond

Vliervelden Almere als modelvoorbeeld voor wonen op een boerenerf

De Vliervelden in Almere Oosterwold is het tweede erf van De Stadsboerderij Almere van het boerenechtpaar Tineke van den Berg en Tom Saat. De Stadsboerderij werkt al meer dan vijfentwintig jaar met biologisch-dynamische landbouw in Flevoland.  Op Vliervelden zijn, middenin het boerenleven en middenin de natuur, woningen gebouwd rondom het erf. De bewoners maken zo deel uit van de woon-werkgemeenschap. Er zijn zeven vrijstaande woningen en een appartementsgebouw met 21 woningen, dit laatste is echt uniek. Er is ook een ecologische winkel van Odin met een koffiecorner.

Vliervelden is een pilotproject voor wonen op een boerenerf. Op 15 mei 2023 wordt een kennisatelier De boer als buur georganiseerd: ‘Woningen op het erf van een actieve boerderij leidt tot nieuwe communities, slaat een brug tussen stad en platteland en zorgt dat buitengebieden vitaler worden en blijven. Juist in een periode waarin de tegenstelling platteland versus (rand)stad steeds scherper lijkt te worden een belangrijk winstpunt. Daarnaast zorgt het bij toekomstige projecten voor inkomsten die de boer kan gebruiken voor duurzamere landbouw en draagt het bij aan het verminderen van de woningnood.’

Het zijn het boerengezin van Vliervelden, de ontwikkelaar en de architect van de woningen, de gemeente Almere en provincie Flevoland die graag hun ervaringen delen. Het kennisatelier vindt plaats in Kunstlinie in Almere, een excursie naar Vliervelden is inbegrepen. Het kennisatelier zal de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek oproepen om meer initiatieven als Vliervelden mogelijk te maken.  Op dit moment levert landelijke wet- en regelgeving bij bestemmingsplannen nog beperkingen op voor het wonen op een boerenerf. Daarnaast is sprake van hindercirkels waarmee rekening moet worden gehouden bij agrarische activiteiten.

Vliervelden was vanaf het begin al zeer duurzaam en biologisch-dynamisch, maar voor boeren die de stap naar duurzame landbouw willen zetten, biedt woningbouw de kans om dat ook daadwerkelijk te doen. Deelname aan het kennisatelier is gratis, aanmelden via de website De boer als buur.

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op