Header achtergrond

Volkert Engelsman benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau

De biologische ondernemer Volkert Engelsman, oprichter van Eosta, is op vrijdag 3  november 2023 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, op grond van zijn grote verdienste voor de internationale groei en ontwikkeling van de biologische landbouw. Als vernieuwend denker geldt hij als een voortrekker en boegbeeld van de duurzaamheidsbeweging in Nederland en ver daarbuiten. In 2017 werd Engelsman gekozen tot nr 1 van de Trouw Duurzame Top-100.  

Volkert Engelsman leidde Eosta als CEO van 1990 tot 2023. Vanaf het begin was het zichtbaar maken van de verborgen maatschappelijke kosten in de economie een belangrijke motivatie voor hem, wat hem ertoe dreef (en drijft) om onafgebroken te werken aan transparantie over de impact van productie op mens en planeet, bij Eosta via het transparantiesysteem Nature & More en opzienbarende duurzaamheidscampagnes. In de loop der jaren groeide Eosta uit tot een onderneming met leveranciers in zes continenten en afzet in heel Europa, de VS en Hong Kong. Eosta droeg aanzienlijk bij aan de groei van het biologisch assortiment van supermarkten en hielp honderden boeren in het zuidelijk halfrond bij de omschakeling naar biologische landbouw en het bereiken van nieuwe afzetmarkten. 

Engelsman richtte dit jaar de Robin Food Coalitie op, een coalitie van duurzame MKB-bedrijven en wetenschappers die een einde wil maken aan ‘het gerotzooi met ons eten’. Robin Food richt zich de komende jaren op (1) disruptieve communicatiecampagnes en (2) het meetbaar maken van impact van duurzame voedselproductie in het MKB. De Coalitie wil hiermee de positie van biologische bedrijven versterken en een markt ontwikkelen waarin de consument goede en gezonde producten kan kopen met een positieve impact op mens en planeet; en waarin de boeren beloond worden voor hun bijdrage aan gezondheid, gemeenschap en het ecosysteem. Afgelopen week lanceerde Robin Food zijn eerste campagne, de Nationale Piskijker, waarmee consumenten kunnen testen hoeveel glyfosaat er in hun urine zit; vinden ze het teveel, dan worden ze uitgenodigd om twee weken lang 100% biologisch te eten - want onderzoek wijst uit dat het pesticidegehalte in de urine dan zeer snel daalt.  

Volkert Engelsman kreeg de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau toegekend op grond van tientallen aanbevelingsbrieven van biologische pioniers uit de hele wereld en vooraanstaande duurzaamheidsdenkers, waaronder Herman Wijffels, hoogleraar Klaas van Egmond, Willem Ferwerda, directeur Helmy Abouleish van SEKEM, de Engelse biologische pionier Peter Segger, hoogleraar Jaap Seidell, hoogleraar Rob van Tulder, Michael Wilde van Bionext en vele anderen. Veel brievenschrijvers roemen Engelsman als een begaafd en veelgevraagd spreker, die in presentaties tot in Brussel, de G20 en de VN in Rome en New York mensen wist te enthousiasmeren voor grensverleggende ideeën rond duurzame voedselproductie en transparantie.  

Naast zijn inzet voor Eosta en de biologisch sector verrichte Engelsman ook goeds dat buiten beeld bleef. De Engelse biologische pionier Peter Segger werkte met hem van de jaren 1980 tot 2008 en schrijft: "Weinig mensen weten hoeveel materiele en intellectuele steun hij heeft gegeven aan het ontwikkelen en verbreiden van goede composteringstechnieken in het hele zuidelijk halfrond, waardoor vele boeren in staat zijn gesteld om woestijngronden te converteren tot paradijzen." Bovendien gaf Engelsman achter de schermen vaak persoonlijke steun aan getalenteerde studenten en jonge mensen in de landen die hij bezocht voor zijn werk, zoals projecten in de townships van Zuid-Afrika en getalenteerde jongeren uit Bhutan. Zoals een van de briefschrijvers constateerde: ‘Naar mijn oordeel kan de betekenis van de pionierende bijdragen die Volkert Engelsman in genoemde rollen aan de ontwikkeling van de samenleving heeft geleverd, moeilijk worden overschat.’   

De uitreiking werd verricht ten kantore van Eosta door de burgemeester van Zeist, in aanwezigheid van Engelsmans familie, alle medewerkers van Eosta en vele gasten uit binnen- en buitenland, op 3 november – ook de verjaardag van de gedecoreerde. 

Foto: Margit Houtman Photography 

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op