Vrije grond voor en Zin in morgen bij De Kromme Lepel
Een speciaal ritueel om met een groep in alle vroegte de herfst te verwelkomen. Een meditatie in de koude buitenlucht, te bekijken op televisie begin november 2024. Kim-Lian van der Meij van het NPO2 programma Zin in morgen ging bij het begin van de herfst langs bij het biodynamisch tuindersbedrijf De Kromme Lepel van Peet en Elza de Krom. In deze reportage van bijna een half uur legde zij haar bezoek, naast dat aan een vrouw die de Joodse rituelen in ere houdt, vast in fraaie beelden: klik hier.
Op hun website schrijven ze over zichzelf:
In het Halsters Laag runnen wij, Peet en Elza de Krom, al vanaf 1988 onze tuinderij waarvan sinds 2000 biologisch. Onder het mom van “Alles wat je hier plukt, moet je meteen kunnen eten” is het onze missie om te zorgen voor een goede bodem om zo gezond voedsel te telen. En altijd in het ritme van de natuur. Blije grond, blije buik!
Bij Ons verhaal delen ze het volgende:
Het boerenvak zit in onze genen, want we komen beide uit een tuindersgezin. Maar wij pakken het wel heel bewust anders aan dan onze ouders dat deden. In 1988 startten we met onze tuinderij, als gangbaar (niet bio) bedrijf aan de Lagemetenweg te Lepelstraat.
Na zo’n 11 jaar, nadat onze kinderen waren geboren, daalde het besef in dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor een betere toekomst voor ons en ons nageslacht. Wij hielden en houden van diversiteit en wilden proberen het anders te doen. Daarom vormden we ons bedrijf om naar een biologische tuinderij. We deden dat zelfs met zoveel overtuiging en daadkracht dat we ‘De Kromme Lepel’ al na drie jaar Biologisch Dynamisch mochten noemen. Tot op de dag van vandaag zijn we heel blij met deze keuze en trots op de kwaliteit van onze producten. Het is een voorrecht om dit vak te mogen beoefenen en jullie te zien genieten van onze boerderij en oogst.
Vrije Grond voor de Kromme Lepel
Het bedrijf maakt ook deel uit van de campagne Vrije Grond voor de Kromme Lepel van BD Grondbeheer: “BD Grondbeheer is hoeder van een stukje grond bij Tuinderij De Kromme Lepel. Ruim 85% van deze grond is al vrijgemaakt. Via deze campagne werven we het geld bij elkaar om de resterende 15% ook vrij te maken.”
Over de tuinderij staat verderop onder meer te lezen:
Sinds De Kromme Lepel biodynamisch is, heeft Peet lang haar in een paardenstaart en is het bedrijf in allerlei opzichten losser, speelser en kleurrijker geworden. Er leeft een grote variëteit aan wilde vogels, insecten en bloemen. De werksfeer en handelscontacten zijn plezieriger en zelfs de grond is flexibeler geworden doordat de bodemkwaliteit verbeterd is. Peet: “Het dynamische aspect zit inmiddels in heel ons wezen. We zijn uit het starre denkbeeld gekropen en staan makkelijker open voor nieuwe ideeën.”
De samenwerking met BD Grondbeheer past ook bij hun kijk op de wereld. Peet: “Ik deel al langer de gedachte van de indianen en aboriginals dat je grond niet kunt bezitten maar dat wij het als mensen te leen hebben. De veertig jaar dat wij op dit lapje grond werken, stelt niks voor. Bodemprocessen gaan heel erg langzaam. Je hebt een paar generaties nodig om de bodemkwaliteit en groeikracht te verbeteren. Stel dat Elza en ik over geruime tijd stoppen, dan kan er dankzij BD Grondbeheer op deze plek een nieuwe biodynamische tuinder doorgaan met het proces waar wij mee gestart zijn. Misschien is dat onze zoon of dochter, misschien is het iemand anders.”
Deel deze pagina: