Header achtergrond

Waarde van de bij en haar honing laten ervaren met onderzoek en boek

In de aflevering van Keuringsdienst van waarde met het thema honing, zag ik, en velen met mij, hoe er gesjoemeld wordt met honing en hoe dit prachtige en waardevolle geschenk van de bijen een commerciële geldkraan is geworden. Er wordt uitgelegd hoe er in de bijenhouderij steeds meer mechanisch gehandeld wordt, zo schrijft Martijn van den Huijssen van De Groene Vallei.

Het raakte mij om te zien dat er met dit mooie product geknoeid wordt en hoe er vervolgens een gedegradeerd product verkocht wordt als ‘echte’ honing. Vanuit mijn passie voor de natuur en puurheid van het leven probeer ik échte smaken van échte producten en de arbeid en passie die daar achter zit te zien en op waarde schatten. Er is niets mooiers dan de menselijke passie, en het ambacht terug te zien in de uitstraling van een product.

Dit bracht hem op de intentie om een boek te gaan schrijven: 

Al ruim een decennia lang onderzoek ik door middel van rondfilter-chromatografie producten, gewassen en bodems. Met deze methode van onderzoek en adviezen die daaruit voortkomen ondersteun en help ik boeren en tuinders om de gewassen die ze telen een hogere vitale waarde te geven.

Met dit boek en het onderzoek dat daarachter zit wil ik de lezer opnieuw de waarde van de bij en haar honing laten ervaren. Waar komt de bij vandaan? Hoe keek men in verleden naar bijen, hoe werd met haar omgegaan en welke positie hadden de bij en de imker in de gemeenschap?

De beelden die het resultaat zijn van rondfilter-chromatografie worden chroma’s genoemd. Een chroma  geeft een beeld van het leven in een product en geeft een indruk hoe het met de vitaliteit ervan gesteld is. Zo kun je uit een chroma aflezen of een product puur is of dat het vermengd is met andere stoffen. Met hulp van chroma’s kan men laten zien welke honing puur of gemengd is met suikersiroop (C3-suikers: suikerbieten, rijst, granen, en C4-suikers). Het is zelfs mogelijk om te laten zien met welk percentage deze honing vermengd is met suikersiroop. Dit alles wil ik laten zien in het boek dat ik ga schrijven.

Hiervoor gaat Matthijs een crowdfundingsactie beginnen. Lees verder op zijn website. Voor de crowdfunding, klik hier.

Deel deze pagina: mail

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Geef hier jouw advertentie op