Header achtergrond

Wetenschappelijk onderzoek naar biodynamische landbouw

Op 6 november 2024 is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de Universiteit van Utrecht en het Louis Bolk Instituut, zo maakt de Universiteit van Utrecht bekend. Een uitvloeisel daarvan is de medewerking van Future Food Utrecht, in de persoon van onderzoeksassistent Merlijn Barkema, aan een onderzoeksteam van het Louis Bolk Instituut. Dat deed namelijk een sociologisch onderzoek naar de toekomst van de biodynamische sector in Nederland. Dit is gebeurd in het kader van het wetenschappelijk congres over 100 jaar biodynamische landbouw op woensdag 20 november 2024. De resultaten ervan worden dan gepresenteerd. De Universiteit van Utrecht licht alvast een tipje van de sluier op:

Wat zijn de drijfveren, uitdagingen, ambities en toekomstdromen van de huidige BD-boeren in Nederland? Willen ze vasthouden aan tradities en gebruiken, of vernieuwen en doorgroeien? Producten verkopen in regulieren supermarkten, of juist liever niet? En wat moet de rol zijn van praktijken die zo kenmerkend zijn voor de BD landbouw, zoals de collegiale toetsing en het houden van landbouwhuisdieren? Binnen het onderzoek van Louis Bolk Instituut kwamen al dit soort vragen aan bod.

Aan de hand van een online survey, focusgroepen en interviews heeft het onderzoeksteam de persoonlijke drijfveren, uitdagingen en dromen van verschillende BD-boeren onderzocht. Ze spraken veel verschillende boeren: pioniers, zij-instromers, erfgenamen, doorschakelaars, parttimers en eigenaren. Er is specifiek gelet of kenmerken als leeftijd, het aantal jaren dat je al BD-boer actief bent en de manier waarop je jezelf ziet als boer, invloed hebben op de opvattingen als boer. Wat blijkt? Er zijn veel verschillende typen boeren maar de overeenkomsten tussen al deze boeren zijn groter dan verwacht.

Het onderzoek laat zien dat er na 100 jaar wel thema’s zijn waarover verschillende opvattingen bestaan. Dit is lang niet altijd een verschil tussen jong en oud. Wanneer er specifiek gezocht werd naar leeftijdseffecten zagen de onderzoekers wel dat de meer ervaren, en oudere boeren hun visie en inspiratie vaker binnen de antroposofie vonden ten opzichte van de jongere boeren. Ook zagen ze een verschil in ambitie voor de afzet van Demeterproducten: jongere boeren en boeren die relatief korter BD-boer zijn, ambieerden vaker een grotere afzet in Nederland en zagen kansen om Demeter-producten ook in reguliere supermarkten te gaan verkopen.

Vanuit Universiteit Utrecht zullen ook Prescilla Jeurink en Ton Baars een presentatie geven over de relatie tussen voedselbewerking en voedselkwaliteit en de impact daarvan op de humane gezondheid.

Deel deze pagina: mail

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Geef hier jouw advertentie op