Header achtergrond

WHO publiceert opleidingsnormen voor antroposofische geneeskunde

Als reactie op de toenemende populariteit van antroposofische geneeskunde wereldwijd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maatstaven gepubliceerd voor de opleiding in de antroposofische geneeskunde. Het vaststellen van WHO-kwalificatienormen voor beoefenaars van antroposofische geneeskunde weerspiegelt de relevantie ervan als wereldwijde medische praktijk en biedt patiënten een voorspelbaar zorgniveau.

De publicatie is het resultaat van een intensief proces van in kaart brengen en beoordelen van antroposofisch geneeskundige opleidingsstandaarden door deskundigen, aan de hand van de WHO-criteria. "Wij zijn zeer tevreden met de resultaten. De benchmarks weerspiegelen volledig wat de gemeenschap van antroposofische geneeskundigen beschouwt als een minimumopleiding voor gezondheidswerkers om antroposofische geneeskunde te beoefenen",  zegt Dr. Matthias Girke, internist en hoofd van de medische sectie aan het Goetheanum (Zwitserland), het internationale coördinatiecentrum voor antroposofische geneeskunde.

"Dit is een belangrijke stap voor de antroposofische geneeskunde om nog beter geïntegreerd te worden in de nationale gezondheidszorg", aldus Dr. Iracema Benevides, algemeen arts in Belo Horizonte (Brazilië) en vicevoorzitter van de Internationale Federatie van Antroposofische Medische Verenigingen (IVAA). "Wij juichen deze ontwikkeling ten zeerste toe."

"Nu meer landen beleid opstellen over traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde, heeft de WHO benchmarks voor antroposofische geneeskunde ontwikkeld als referentiepunt voor beleidsmakers, gezondheidswerkers en onderwijsverstrekkers", aldus dr. Kim Sungchol, hoofd van de eenheid Traditionele, Complementary and Integrative Medicine Unit bij de WHO.

In 2014 heeft de WHO de integratie van traditionele en complementaire geneeskunde in gezondheidssystemen gedefinieerd als een belangrijk strategisch doel (WHO Traditional Medicine Strategy: 2014-2023). Tot op heden heeft de WHO vergelijkbare opleidingsnormen gepubliceerd voor verschillende gevestigde traditionele, complementaire en integratieve praktijken, zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde. De WHO-opleidingsbenchmarks voor de antroposofische geneeskunde zijn te vinden op https://apps.who.int/iris/handle/10665/366645

Aangezien antroposofische geneeskunde een interdisciplinaire aanpak heeft, gelden de nieuwe opleidingsnormen voor artsen, verpleegkundigen, therapeuten, apothekers en andere gezondheidswerkers. "Wij zijn bereid om met elke nationale gezondheidsautoriteit samen te werken om de WHO-opleidingsbenchmarks te vertalen in nationaal geldende opleidingsnormen," legt Dr. Thomas Breitkreuz, IVAA-voorzitter en medisch directeur van het Paracelsus Ziekenhuis (Duitsland), uit. "Dit is een geweldige kans om de toegang voor patiënten tot hoogwaardige antroposofische gezondheidszorg uit te breiden”.

IVAA, de Internationale Federatie van Antroposofische Artsenverenigingen, bevordert de erkenning van antroposofische geneeskunde en de implementatie ervan in gezondheidszorgsystemen. Meer informatie op www.ivaa.info. De Medische Sectie aan het Goetheanum in Dornach, Zwitserland, is het internationale centrum voor antroposofische geneeskunde. Meer informatie op https://medsektion-goetheanum.org/en/.

Vraag & aanbod

Cursus & opleiding
Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de open dag vrijeschool Pabo op zaterdag 16 december 2023 of zaterdag 3 februari 2024. www.hsleiden.nl/vrijeschool-pabo
Cursus & opleiding
Za 27 januari. Grote Open Dag Warmonderhof. 10.00 - 14.00 uur. Kom alles te weten over de opleidingen. Met rondleidingen, informatiesessies en meer. Info + aanmelden: aereswarmonderhof.nl/contact/aanmelden-open-dagen
Diversen
Jaarthema 2024: Het grote ademritme van de maan in ruim 18 jaar De maan verschijnt elke maan anders. Haar karakteristieke eigenschappen in winter, lente, zomer en herfst worden van 2015 tot 2024 steeds opvallender. www.liesbethbisterbosch.org/
Geef hier jouw Vraag & aanbod op