Header achtergrond

Wording dankzij vrijeschoolonderwijs

‘Becoming’ (‘worden’) is de derde van een serie korte films ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het vrijeschoolonderwijs, gemaakt onder leiding van de prijswinnende Australische documentairemaker Paul Zehrer (klik hier). De film biedt een brede blik in de inclusieve diversiteit van vrijeschoolonderwijs in de meest verschillende culturele, sociale, religieuze en economische omstandigheden op de aardbol. Geen leeftijdsfase heeft een grotere impact op het gehele leven dan de eerste jaren van de kinderleeftijd. “Gedurende die eerste zeven jaar ontwikkelen kinderen hun lichamelijke basis voor het leven. Zij onderzoeken en ervaren de wereld met hun zintuigen en door het ontmoeten van de ander. Deze vroege ontmoetingen in het leven hebben een diepe invloed en een levenslang effect  op het worden van hun eigen wezen,” zegt Clara Aerts, coördinerend medewerker van IASWECE en medeproducer van de film, die is opgenomen in de Verenigde Staten, Israël, Japan, India, Zuid-Afrika, Guatemala, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. “De ervaring die we onze kinderen op deze leeftijd mogelijk maken – of onthouden – vormt de meest elementaire basis voor hun verdere leven en uiteindelijk dus voor de toekomst van de mensheid”.

De eerste film kwam al in maart 2017 uit. De film Learn to Change the World toont mensen van over de hele wereld die werken aan de grote pedagogische taken van onze tijd op basis van de vrijeschool (Waldorf / Steiner) pedagogiek. Het is de eerste van een serie die tot doel heeft om de concrete benadering van deze taken te laten zien.

En dit was de tweede, in december 2018. Na het grote succes van deel één, ‘Leren om de wereld te veranderen’, gaat het tweede deel over ontmoeting, betrokkenheid en inclusie: leren dat gaat boven het opstapelen van informatie, kan dienen als een individuele weg om waarheid te vinden. Eén gezichtspunt is de ontmoeting tussen sociale, religieuze en etnische barrières, bijvoorbeeld in de Oakland Community School for Creative Education, in een sociaal brandpunt in California, een Joods-Arabische kleuterschool en het Parzival schoolcentrum in Karlsruhe.

Cursus & opleiding

Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de Open Dag vrijeschool Pabo op...

Cursus & opleiding

Cursus Autobiografisch Schrijven start 24 mei. Al schrijvend maak je...

Actieve vakanties

10e Eigentijds Kinderfestival. Van 18 t/m 22 augustus op de prachtige...

Geef hier jouw advertentie op