Header achtergrond

Zit er PFAS in biologisch-dynamische eieren?

Of er PFAS in biologisch-dynamische eieren zit, is een vraag die onderzocht wordt op de website van Odin. Daartoe laten ze hun leveranciers aan het woord. Ze schrijven:

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: het vraagstuk over de aanwezigheid van PFAS in eieren. Sinds de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gewaarschuwd om op te passen met de consumptie van eieren van hobbykippen omdat er hoge gehaltes PFAS zijn aangetroffen, krijgen we bij Odin veel vragen over hoe dat dan nu precies zit met de veiligheid van onze eieren. We houden natuurlijk nauw contact met onze leveranciers over deze kwestie.

Hoewel we het graag anders zouden zien, hebben biologische en biodynamische boeren, ondanks hun eigen inspanningen om bodemkwaliteit te verbeteren, last van vervuiling in de bodem. Niet gek dus, als je je afvraagt of dat effect heeft op de eieren bij Odin. Naast bio en/of Demeter-certificering zijn onze eierleveranciers ook GFSI gecertificeerd. Daardoor kunnen we waarborgen dat er geen hoge waardes PFAS zitten in de eieren die we verkopen. Daarnaast zijn er jaarlijkse analyses van controlerende instanties.

De Grote Kamp is leverancier van de biodynamische Odin Demeter eieren. Sander Verbeek: “Alle niet-hobbymatige pluimveehouderijen met meer dan 250 kippen worden jaarlijks onderzocht door de NVWA via het Nationaal Plan Residuen in eieren. Hier is in onze eieren tot op heden in geen enkel geval een detecteerbare waarde van PFAS aangetroffen. Daarnaast hebben wij zelf ook eieren naar het laboratorium gestuurd. Ook hier hebben ze niets kunnen detecteren.”

Lankerenhof levert onze biologische eieren. Marjanne Borren: "De NVWA heeft tot nu toe gelukkig geen verhoogde waarden gevonden in onze eieren. Omdat PFAS in Nederland bijna overal in het milieu zit, is er geen garantie dat het er niet in zit, maar het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er verhoogde gehaltes in onze eieren zitten."

De hele PFAS kwestie die nu aan het licht is gekomen, laat opnieuw zien hoe belangrijk het is om als samenleving andere keuzes te maken en te stoppen met het verontreinigen van de aarde en ons voedsel. Hier blijven we ons bij Odin voor inzetten: een schone, gezonde bodem en pure, vitale voeding. 100% biologisch en het liefst biodynamisch!

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op