Header achtergrond

Statement over gentechnieken van activistische wetenschapper Vandana Shiva

Volgende week dinsdag 6 februari wordt er definitief gestemd over toelating van nieuwe gentechnieken in Europa. Als er iemand is die de zorgen over gentech en patenten al heel lang deelt, is het Vandana Shiva. Zij is een heel bekende Indiase wetenschapper en activiste. Dus kijk en luister goed naar haar boodschap aan ons en bepaal zelf hoe jij de toekomst ziet op onze akkers en in ons eten…

“The new gmo’s undermine farmers rights to seeds and have already proved to destroy biodiversity and create seed monopolies, it is still about patents.”

Kiest het Europees Parlement volgende week voor multinationals die alles willen patenteren in hun eigen voordeel óf voor boeren, keuzevrijheid van burgers en last but not least de natuur? Dat is waar de stemming in het Europees Parlement over versoepeling van de regelgeving voor GMO's over gaat. Niet over 'de wetenschap' tegen ‘milieuactivisten’ en ‘Ot en Sien landbouw’, zoals de lobby van de big agri met hun uitgekiende mediacampagne je probeert te laten denken. Uit onderzoeken in onder andere Frankrijk, Duitsland en Nederland blijkt dat mensen helemaal niet zitten te wachten op gentech op hun bord. Het gaat volgende week in Straatsburg dus over keuzevrijheid voor ons allemaal. Over ons dagelijks eten. Van vrij zaadgoed tot gentechvrij en patentvrij voedsel. Zonder sprookjes. Gewoon omdat het kan.