Echo in de media van honderd jaar biodynamische landbouw
In de aanloop naar Pinksteren op 19 mei 2024, waarop het eeuwfeest van honderd jaar biologisch-dynamische landbouw werd gevierd, verschenen in NRC twee artikelen over onderwerpen die duidelijk in deze traditie staan.
Ten eerste was dat op 17 mei 2024 de reportage over voedselbosboeren onder de titel De twintigers die een voedselbos beginnen om anderen te inspireren: ‘We creëren hier een paradijs’: De provincie Gelderland deed een stuk land in de verkoop en vier twintigers dachten: dit wordt ons voedselbos. De eerste horden zijn genomen. Maar hoe combineer je een goed doel met een onderneming?
Dit gaat inderdaad over de Jonge Voedselbosboeren die, gesteund door Aardpeer en nu ook Land van Ons, op 8 mei 2024 onderwerp waren van ons bericht Samenwerking Land van Ons en Aardpeer voor Jonge Voedselbosboeren.
De krant schrijft: NRC volgt dit jaar het initiatief van de Jonge Voedselbosboeren. Dit is de eerste aflevering in een serie.
In het artikel wordt ook over de financieringswijze geschreven door Aardpeer en Land van Ons. De gevoerde campagne voor drie geselecteerde initiatieven leverde niet de gehoopte drie en een half miljoen euro op. Maar nog wel altijd 1,4 miljoen, waarmee toch het gewenste in gang kan worden gezet en uiteindelijk gerealiseerd. De Jonge Voedelbosboeren laten zich in ieder geval niet tegenhouden.
Het tweede artikel in NRC verscheen op 16 mei onder de titel Twee generaties die de bodem in Nederland proberen te verbeteren: ‘Toen ik de prachtige wortels zag wist ik: dit werkt’. Het gaat over duurzame landbouw: De nieuwe, rechtse coalitie wil meer mest, terwijl het al slecht gaat met de Nederlandse landbouwbodems. NRC sprak met twee generaties die de bodem zélf verbeteren. „Vijfduizend soorten en tien miljard individuele organismen. Daar lopen we iedere dag zo maar overheen.”
Hoe valt gezonde grond te bereiken? De krant ging onder andere op bezoek bij biologisch-dynamisch teler Jan Jonkman uit Lelystad. Flevopost schreef al op 11 maart 2021 over hem: De West-Friese tuinder Jan Jonkman was zijn tijd ver vooruit toen hij 35 jaar geleden als een van de eerste een biodynamisch tuinbedrijf stichtte aan de Bronsweg in Lelystad. Zeg maar gerust een pionier. Henk Pruntel schreef het verhaal van Jonkman op. Het boek ‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’ is nu verkrijgbaar. ‘Jans verhaal is uniek en dat mag niet verloren gaan.’
Ook in het artikel in NRC speelt bodemkundige Jan Bokhorst van het Louis Bolk Instituut een belangrijke rol. Net als bij de andere generatie die NRC bezoekt, Suzanne van der Velde en Bruna San Roman uit Rotterdam, zonder noemenswaardige landbouwervaring, contacten met een biodynamisch melkveebedrijf met een tuinderij worden genoemd, die een grote stimulans vormen voor hun initiatief.
Kortom, honderd jaar biodynamische landbouw en ontwikkelingen die vanuit deze landbouw in gang zijn gezet, vinden een echo in de landelijke pers.
Deel deze pagina: