Header achtergrond

Grote ommezwaai bij Triodos Bank op komst met beursgang

Triodos Bank op 19 november 2023 bijgesneden

Breaking news vandaag: Triodos Bank gaat toch naar de beurs. Terwijl ze er de afgelopen jaren van alles aan heeft gedaan om dat te voorkomen. Lees bijvoorbeeld Triodos Bank zit klem op 5 januari 2022 of Triodos-certificaten na drie jaar weer verhandelbaar op 5 juli 2023. Wat er nu precies aan de hand is, beschrijft de NOS vandaag duidelijk in Triodos Bank naar de beurs met geplaagde certificaten. 

De problemen ontstonden tijdens de coronacrisis, toen vooral oudere Triodosklanten in groten getale hun certificaten van aandelen van de hand wilden of zelfs moesten doen, want ze hadden om diverse redenen geld nodig. Maar er waren te weinig kopers voor; de bank zelf verhandelde haar certificaten van aandelen, maar mocht die van De Nederlandsche Bank maar heel beperkt opkopen, om de nood te verlichten. Een patstelling dus, die voor heel veel ontevredenheid, frustratie en slechte pers zorgde. En nu kiest de bank dus voor een principieel andere aanpak.

Verschillende media berichten vandaag over deze zaak. Wie dat het beste en duidelijkste doet, is Tjerk Gualthérie van Weezel van de economieafdeling van de Volkskrant, in Waarom de ideologische Triodos Bank toch naar de beurs gaat. Hij is goed ingevoerd in de materie en kent ook de achtergronden ervan. Hij beschrijft dat Triodos Bank oorspronkelijk antroposofische wortels had en dat daarom ook voor de certificaten van aandelen werd gekozen.

Hij haalt medeoprichter in 1980  Rudolf Mees aan, die geldspeculatie en winstbejag met dit systeem wilde voorkomen. Toen de bank nog klein was en een kleine en vaste cliëntèle bediende, ging dat goed. Maar nu het tegenwoordig een internationele miljoenenbank is geworden voor een veel breder publiek, is de bank keihard tegen de grenzen van dit oude systeem aangelopen. Haar valt te verwijten dat zij dit niet bijtijds heeft onderkend en adequate maatregelen heeft getroffen.

Zodat nu dan een grote ommezwaai moet worden gemaakt. Hopelijk helpt dit de nood te lenigen en de gemoederen tot bedaren te brengen. Eerst moet de andeelhoudersvergadering nog akkoord gaan. En dan kost het nog zeker een jaar aan voorbereidingen op juridisch en administratief gebied voordat het werkelijk zover is.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op