Header achtergrond

'Eigendomsvraagstuk' grootste manco van de moderne economie

Het boek van Nina Korte en Gijsbert Koren (zie het eerdere bericht van 8 december) over steward-ownership genereert aandacht voor het grootste manco van de moderne economie: het 'eigendomsvraagstuk'.

De Correspondent publiceerde er eind december een uitvoerig artikel over. Een paar citaten:"Om te voorkomen dat bedrijven winstmachines worden, moet je financiële belangen en zeggenschap van elkaar scheiden. Zo haal je de druk van bedrijven weg om zich vooral te concentreren op dat ene doel: meer winst maken. En het maakt de weg vrij om de verantwoordelijkheid van een grote groep anonieme aandeelhouders te verschuiven naar mensen die actief zijn in de onderneming of er nauw mee zijn verbonden.  En zo dus ook belang hebben bij een gezond bedrijf op de lange termijn."

"Steward-ownership is dus een manier om het doel van een bedrijf centraal te stellen en te verankeren in de eigendomsstructuur. Daarmee gaat het veel verder dan ‘gewone bedrijven’ die bezig zijn met groen ondernemen. Die kiezen weliswaar voor biologisch katoen, verpakkingen van gerecycled plastic of lappen oude meubels op en verkopen ze opnieuw. Maar ze zullen dit soort beslissingen niet snel maken als het ten koste gaat van de winstgevendheid op korte termijn, ook al pakt het voordelig uit op de lange termijn."

"Het klinkt bijna utopisch, maar het is mogelijk. Sterker nog, er zijn al ondernemers die deze eigendomsstructuur  zo vastleggen. Niet omdat ze vies zijn van wat geld verdienen, maar omdat ze vinden dat bedrijven een veel bredere rol spelen in onze maatschappij."

Lees meer over steward-ownership bij Sleipnir.

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op