Header achtergrond

Honderdjarige biodynamische landbouw is een voortrekker

Novalishoeve Texel

Honderd jaar geleden waren biologisch-dynamische boeren de eersten die in georganiseerd verband de industrialisering van de landbouw bekritiseerden. Terwijl de nadelen van overbemesting en chemiegebruik tegenwoordig nog veel duidelijker zijn dan destijds, blijft het een bescheiden groepje dat tegen de hoofdstroom van de landbouw in roeit.

Zo begint het artikel van Michiel Bussink op 11 mei op de website van Vrij Nederland, onder de titel Een goed alternatief voor intensieve landbouw en veeteelt bestaat al lang. Nu Eerste Pinksterdag op zondag 19 mei 2024 nadert, waarop de biologisch-dynamische beweging in Nederland haar honderdjarig bestaan viert op Warmonderhof, verschijnen in de media artikelen naar aanleiding van dit jubileum. Zo ook dit achtergrondartikel in Vrij Nederland.

Het uitgangspunt is boer Meine Koopmans van de biologisch-dynamische boerderij de Novalishoeve op Texel en de ‘Boerentroonrede’ die hij begin 2024 hield in de Brabanthallen op de jaarlijkse biologische landbouwbeurs. Zie ook ons bericht Boerentroonrede 2024 door Meine Koopmans van de Novalishoeve op Texel van 11 januari 2024. Het artikel verhaalt verder van de geschiedenis van de biologisch-dynamische landbouw in honderd jaar en hoe deze voorloper en voortrekker is op velerlei gebied.

‘De Novalishoeve op Texel, De Stadsboerderij in Almere, de Fruittuin van West (Amsterdam), de Riddamerhoeve in Amstelveen, de Genneperhoeve in Eindhoven: allemaal BD-bedrijven met een enorme uitstraling waar jaarlijks honderdduizenden mensen komen’, vertelt Bert van Ruitenbeek, directeur van BD-keuringsinstantie Demeter. ‘Het is niet voor niets dat je ze heel vaak ziet in tv-programma’s als Binnenste Buiten. Zo vaak, dat het bijna greenwashing wordt.’

Ook Rachel Carson met haar baanbrekende boek uit 1962 Silent Spring komt ter sprake, dat zijn ontstaan dankt aan de biodynamische beweging. Dit vormt in feite de oorsprong van de milieubeweging. Zorgboerderijen zijn weer een andere loot uit deze biodynamische stam.

Op de website van auteur Michiel Bussink valt het hele artikel te lezen.

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op