Header achtergrond

Jaardag Vriendenkring Sekem over de kracht van gemeenschap

‘Een gemeenschap die betrokken is en samenwerkt kan een grote kracht tentoonspreiden’, zegt Idowu Koyenikan. Sekem is zo’n krachtige gemeenschap in Egypte. Haar inzet om, samen met de Egyptische BD-Vereniging EBDA, biodynamische landbouw grootschalig te introduceren, werd onlangs beloond met de prestigieuze Gulbenkian Prize for Humanity uit handen van Angela Merkel. De Jaardag van de Vriendenkring Sekem – op 31 augustus in Antropia in Driebergen – staat in het teken van gemeenschap (Community).

Centraal op de Jaardag staat het mooie werk van euritmiste Nana Woo (foto), die vijf jaar woont en werkt op Sekem en speciaal voor deze dag naar Nederland komt. Zij zet zich met grote bevlogenheid in voor het Women´s Health Project, dat met allerlei vormen van integratieve geneeskunde zorgdraagt voor de gezondheid van vrouwen in de regio rond Sekem. Nana: ‘Laatst deelde een vrouw uit de 13 dorpen haar ervaring: na vijf jaar chronische pijn herstelde ze na het werken met euritmietherapie gedurende drie maanden.’

Op het platteland van Egypte worden vrouwen geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen vanwege hun veeleisende levensstijl en beperkt gezondheidsbewustzijn. Er is een opleiding tot Women's Health Coach die zich vooral richt op het welzijn van vrouwen. De Health Coach bezoekt hen thuis en geeft aandacht aan hun fysieke en mentale gesteldheid. Ze informeren over en vergroten het bewustzijn van de menstruatiecyclus en de menopauze en over eenvoudige, natuurlijke middelen voor hun (zelf)zorg. Dit omvat ook de euritmietherapeutische beweging en behandeling, het gebruik van kruiden, artistieke bezigheden en andere vormen van integratieve geneeskunde.

Ook werken de oefeningen die Nana Woo doet met allerlei groepen op Sekem verbindend. Zij is met name actief op sociaal en op therapeutisch gebied, bijvoorbeeld onder studenten en vrouwen. Naast de Heliopolis University is zij ook werkzaam in het team van integratieve geneeskunde en volgt zij parttime de euritmietherapie-opleiding.

Wiekert Visser is geoloog, en is sinds 2017 als vrijwilliger betrokken bij de Heliopolis University in Cairo. Zes maanden per jaar is hij actief als docent en onderzoeker. De afgelopen drie jaar heeft zijn onderzoek zich toegespitst op toepassing van gemalen basalt gesteente in de landbouw van Sekem in Wahat El Bahariya.

Het hele programma op 31 augustus is hier te vinden. Het themagedeelte is van 13.00 tot 16.30 uur. Om 11.00 uur houdt de Vereniging Vriendenkring Sekem haar (openbare) jaarvergadering en om 12.00 uur is er lunch. Of kijk hier naar de uitnodiging op de website van de Vriendenkring Sekem.

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op