Header achtergrond

Mede-oprichter verlaat bestuur Caring Farmers na vijf jaar

Caring Farmers is hier op antroposofie.nl al verschillende keren langsgekomen. Geen wonder, want de biodynamische landbouw is sterk betrokken bij deze gemeenschap voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Bijvoorbeeld in de persoon van de biodynamische boer David Luijendijk als bestuurslid en van de mede-oprichter van Caring Farmers, de biodynamische boerin Annette Harberink. Maar ook door deelname aan het Groenboerenplan en andere maatschappelijke samenwerkingsprojecten.

Maar nu is het nieuws dat Herenboeren-oprichter Geert van der Veer, die in 2019 mede aan de wieg stond van stichting Caring Farmers, na vijf jaar terugstapt uit het bestuur van deze stichting. Samen met Annette Harberink (van de bio-dynamische boerderij De Keizersrande) en Ruud Zanders (van Kipster) richtte Geert in 2019 Caring Farmers op, om de ‘belangen van een volhoudbaar voedselsysteem te behartigen’.

Na vijf jaar vindt Geert het nu tijd om het stokje over te dragen, vanwege drukke agenda bij Herenboeren, Plaats De Kleine Aarde en de nieuw opgerichte Vereniging Buitenvarkenshouderij. In de afgelopen vijf jaar is er door Caring Farmers veel bereikt, met als één van de hoogtepunten van erkenning de eerste plek in de Trouw Duurzame Top 100 in 2022.

Caring Farmers zet zich in voor een duurzaam voedselsysteem volgens de visie “ReRoot our Dutch Food System” van Imke de Boer. In dit systeem worden niet méér grondstoffen voor voedsel gebruikt dan dat de natuur ons kan bieden, eet de mens wat goed voor hem/haar is en is de relatie tussen voedselproducenten en alle betrokkenen erom heen hersteld.

De organisatie neemt het boerenperspectief als uitgangspunt, want “de boer is de basis van dit systeem. We dragen zorg voor ons voedsel, dus we dragen ook zorg voor onze voedselmakers”. Caring Farmers ondersteunt boeren die zich inzetten voor natuurinclusieve kringlooplandbouw, ongeacht of ze al vergevorderd zijn of net beginnen.

De “Caring Beweging” is een brede beweging die de aangesloten Caring Farmers met elkaar verbindt, evenals met partnerorganisaties zoals “Caring Vets” en “Caring Doctors“, maar ook met consumenten, ketenpartners, wetenschappers en NGO’s. Het doel is om gezamenlijk sneller te werken aan een volhoudbaar voedselsysteem. Ook de oprichting van “Caring Scientists” is inmiddels in gang gezet.

Herenboeren blijft na het aftreden van Geert van der Veer als penningmeester van het bestuur lid van Caring Farmers. Geert wenst alle betrokkenen veel succes.

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op