Odin-directeur Merle Koomans in Nieuwsuur tegen gentechnieken
Merle Koomans van den Dries (directeur Foodcoop Odin en bestuurslid Biowinkelvereniging) was maandag 11 december te zien in de uitzending van Nieuwsuur. Het onderwerp was opnieuw herziening van de regels binnen de Europese Unie voor gentechnieken. Tot nog toe zijn die streng, maar de Europese Commissie wil de regels versoepelen. Er is al dikwijls over vergaderd, maar tot een besluit bij meerderheid is men nog niet gekomen. Pikant is dat onze eigen landbouwminister Adema zelfs een motie van de Tweede Kamer om geen versoepeling toe te staan negeert, dus niet voor keuzevrijheid van de consument in wil staan, en zich van stemming onthoudt.
Wij hebben hieraan dit jaar al verschillende keren aandacht besteed: op 27 juni in Ansichtkaart voor de minster van landbouw, op 28 juni in Bioboeren bezorgd over gentech, op 13 juli in Odin maakt zich sterk voor gentechvrije voeding, op 18 augustus in 40.000 handtekeningen gehaald en op 5 oktober in Tweede Kamer ontvangt 45.496 handtekeningen.
De uitzending van Nieuwsuur is hier terug te zien, het item met Merle Koomans begint op 32:00 en duurt ruim 7 minuten.
Odin deed er verslag van, klik hier. Ook op de website van de NOS is er een item over te vinden.
Merle Koomans: "De biologische sector strijdt er nu voor om gentechvrij te blijven en wil etikettering en risicoanalyse. Dat laatste gaat iedereen aan, want iedereen eet en iedereen zou dus moeten kunnen kiezen voor wel of geen gentech in zijn boodschappenmandje! Waar blijft Albert Heijn, Jumbo en Plus? Waarom komen die niet op voor de keuzevrijheid van hún klanten? Zolang er geen risicoanalyse en vermelding op het etiket komt, stoppen we niet en blijven we toeteren. Desnoods staan we 11 januari weer in Brussel om de parlementsleden wakker te schudden."
Demeter schreef erover op Facebook: In Nieuwsuur van 11 december (vanaf minuut 32) zat gisteren een item over gentech. Een zeer actueel thema, aangezien de Europese landbouwministers gisteren niet de vereiste meerderheid van EU-lidstaten hebben kunnen bereiken voor de versoepeling van de toelating van nieuwe gentechnieken. De kwestie wordt nu waarschijnlijk doorgeschoven naar het Belgische EU-voorzitterschap dat in de eerste helft van het nieuwe jaar begint. Zowel commissies vanuit het Europarlement als de betrokken Ministers van Landbouw en Volksgezondheid van de Europese Raad hebben een stem in het proces. Daarna volgen mogelijk onderhandelingen tussen de raad van ministers en het Europarlement over een compromistekst waarover dan nog een keer in het voltallige Europarlement wordt gestemd.
Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, benadrukt desgevraagd dat de besluitvorming complex in elkaar zit en dat het laatste woord hierover inderdaad nog niet gezegd is. "Maar hoe harder wij roepen dat Nederland op de pauzeknop moet drukken, omdat er nog heel veel onduidelijkheid is over de voorstellen, des te onverbiddelijker wordt door onze Ministers het gaspedaal ingedrukt. Op dit moment merken wij gewoon dat de Nederlandse regering – Adema voorop, doof is voor alle kritiek, zowel uit de Tweede Kamer als vanuit de samenleving. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit mogelijk is, zeker gezien het gedeukte vertrouwen in de politiek en alle affaires van de afgelopen jaren."
Deel deze pagina: